Bindpatroon stimulator, gebonden maart 2020

Hallo leden vliegbinders.

Hieronder het bindpatroon en de bijbehorende foto’s van de stimulator.
Een droge vlieg die volgens geleerden een vlinder, steenvlieg of sprinkhaan kan voorstellen. In ieder geval een vlieg die het verschil kan maken.
Wat hebben we nodig om de stimulator te binden.

  • Haak: curved drogevlieghaak # 8 t/m 12. Bv. TMC 2312.
  • Oranje binddraad.
  • Crèmekleurig hertenhaar. Let op dat de haren niet te kort zijn, ongeveer 3 cm.
  • Oranje floss voor het lijfje.
  • Bruine hackleveer voor het lijfje.
  • Grizzly hackleveer voor de kop.
  • Gele dryfly dubbing voor de kop.
  • De gebruikte kleuren kunnen afwijken naar het idee van de binder.
We zetten de haak in de vice en binden het binddraad van voor naar achteren een keer heen en weer.:We selecteren voor het lijfje/staart een plukje hertenhaar en “kloppen” de punten gelijk in de hairstacker.

Hierna nemen we het plukje voorzichtig uit de stacker en positioneren het zodanig op de haaksteel dat er een mooi staartje ontstaat, waarbij we tevens inschatten hoe lang het plukje moet zijn. Laat ongeveer 4 a 5 mm vrij tussen het op de haaksteel te binden hertenhaar en het oog van de haak.
Vervolgens binden we van voor naar achteren het lijfje en het staartje.
Tijdens het inbinden het plukje strak blijven vasthouden zodat het op de haaksteel blijft liggen. Bij het inbinden van de laagste paar wikkelingen richting het staartje, niet te hard trekken dan blijft het staartje mooi bij elkaar in plaats van dat de haren rechtop gaan staan.
Vervolgens de rechtop staande haren aan de oogzijde van de haaksteel wegknippen. Denk aan de 4/5 mm ruimte tussen het haar en het oog:


Hierna een bruine hackleveer selecteren en net voor de inzet van het staartje op het lijfje inbinden:


Vervolgens knippen we een streng oranje floss op maat en binden dit van voor naar achteren en weer terug in zodat er een mooi oranje lijfje ontstaat:

Hierna wikkelen we de bruine hackle veer van achteren naar voren over het lijfje en binden het aan de voorkant van het lijfje vast. De resten wegknippen:


Dan selecteren we een mooie pluk hertenhaar voor de vleugel en kloppen de punten mooi gelijk.
De pluk uit de hairstacker nemen en zodanig positioneren dat we goed in kunnen schatten hoe lang de pluk moet zijn. Hierna de pluk goed blijven vasthouden en op de haaksteel net voor het begin van het lijfje inbinden:


Hierna de resten wegknippen en met het binddraad een mooi puntje binden:Vervolgens een grizzly hackleveer selecteren en aan de voorzijde net tegen de vleugel inbinden:Nu met een plukje gele dryfly dubbing een mooi kopje in een puntje aan de voorzijden wikkelen:

Vervolgens met de grizzly hackleveer een paar wikkelingen tot het haakoog maken en de vlieg afbinden:
Op de bindavond van 17 september gaan we de vlieg gezamenlijk binden en hoop op uw komst. 

Bind en vis ze, groet Ad.