Zelf getwijnde leaders maken

Hierbij een omschrijving van het zelf maken van een getwijnde leader en wat wij daarvoor nodig hebben.
Ad zal dit demonstreren op de “”bindavond”” van 21 november 2019.

Ik zal een paar van deze omschrijvingen uitprinten om tijdens mijn demonstratie mee te kunnen lezen.
Het ligt in de bedoeling dat ik bij de demonstratie het eerste deel van een leader ga maken en het tweede deel met een van de leden ga afmaken. Voorts maken we nog een leader die ik met mijn hulp door weer een andere liefhebber laat maken.
??

Handleiding voor het maken van een getwijnde leader.


Voor het maken van een leader hebben we de volgende hulpmiddelen nodig:

  • Een geschaafde lat van ongeveer 2.5 mtr lang, ongeveer 10 cm breed en 1.5 cm dik waarop de diverse bevestigingspunten komen om de leader te twijnen.
  • Een haakje/oog voor het aanhaken van het begin van de leader, punt A.
  • Een viltstift.
  • 3 gewichten bv. zeelood ( ankerlood ) van ieder ong. 50 gram.
  • Watervaste secondelijm.
  • Schaartje.
  • Paar verzonken spijkers ( zonder platte kop) of een haakje.
  • Haarföhn.
  • Rol 10/00 vissnoer voor een 9 ft. # 4 – 6 hengel. Voor een # 3 hengel 08/00 snoer en een # 7 – 8 12/00 snoer.
Zoals hierboven staat hebben we een niet te slappe lat nodig die in verticale stand tussen het plafond en de vloer moet worden bevestigd.

Je kunt hem bv. met een lijntang tegen een deur bevestigen, wel even voor de eventuele beschadigingen er een bierviltje tussen doen.
Wat ik zelf heb gedaan is in mijn berging de haak en spijker in de muur bevestigen en heb de maten met de viltstift op de muur geschreven. Hierdoor heb je de lat in het geheel niet nodig. Dit werkt ook veel makkelijker.

Nu gaan we de “’verjongsmaten”” op de lat/muur aanbrengen, zie de schets:


Draai het oog/haak A op ongeveer 10 cm van de bovenzijde in het midden van de lat of in de muur.
Vanaf het oog naar beneden tekenen we met gebruik van een winkelhaak en de viltstift een lijn op 75 cm onder het oog op de lat. Zet in het midden daarvan het merkteken 7x.

Teken onder de eerste lijn weer lijn op 60 cm afstand daarvan met daartussen in het midden weer een merkteken maar dan 5x.
Teken vervolgens daaronder weer op 45 cm van de tweede lijn de onderste lijn, met daar tussenin weer een merkteken 3x.
Zet vervolgens boven en onder de bovenste lijn ( 75 cm ) een stippellijn op 10 cm boven en onder de ononderbroken lijn. Merk deze stippellijnen met een 1 op de bovenste en een 2 op de onderste stippellijn.
Zet ook boven en onder de tweede lijn ( 60 cm ) een stippellijn op 10 cm er boven en weer 10 cm er onder en merk deze lijnen ook met 1 en 2.
Als laatste een stippellijn op 15 cm boven de onderste ononderbroken lijn.
Nu timmeren we nog een spijker P in de zijkant van de lat op ongeveer 20 cm van de onderste lijn. Dit is een parkeerpunt voor de eerste streng van de leader.
Dit zijn de maten en merktekens voor het aanbrengen van de verjonging in de leader.
Zie voor de details de tekening hieronder.

De leader die we gaan twijnen bestaat uit 2 strengen.

Een streng is weer verdeeld in 3 delen, te weten het bovenste deel uit 7 draden, het middelste deel uit 5 draden en het onderste deel uit 3 draden. Door deze verdeling van boven naar beneden komt er een verjonging, een tapse vorm in de leader.
De strengen winden we per stuk in dezelfde richting op ( belangrijk ) en wel van de onderste lijn naar de daar boven staande eerste stippellijn. Blijven draaien tot de stippellijn is bereikt.
Bij het winden van de tweede streng, parkeren we de eerste streng tijdelijk achter de spijker P.
Als we beide strengen gereed hebben twijnen we vervolgens de beide strengen in elkaar.

Na deze informatie aan het werk met het twijnen van de leader.

Als de maatverdeling op de lat/muur is aangebracht leggen we met behulp van een 8 knoopje een lus van ongeveer 10 cm in het vissnoer. Knip het restant strak tegen de knoop af.
Leg de lus over de bovenste haak en neem een van de gewichten.

Ik heb gebruik hiervoor zeevis gewichten zgn. ankerlood. Ik heb de zgn. ankers op een na met een tang afgeknipt en van die laatste een ruime haak gebogen.
Zorg er wel voor dat alles vrij is van bramen en scherpe kantjes om het vissnoer niet te beschadigen.
Het zou zonde zijn als je leader hierdoor een beschadiging zou oplopen.

Nadat de lus dus over de haak is geplaatst hangen we het gewicht in de bocht van de lijn en stellen het gewicht zo af door met het gewicht te schuiven dat het gewicht op de bovenste stippellijn 1 hangt. Sla nu de lijn 3 ½ x tussen haak en gewicht zodat daartussen 7 draden ontstaan. Dit is de eerste verjonging.

Vervolgens gaan de we een trap naar beneden naar de 5x.
Hierbij verlengen we de draad ( de 7e lijn ) naar beneden en hangen een tweede gewicht in het snoer op de stippellijn 1 boven de 45 cm lijn. Sla nu de lijn 2 ½ x rond waarbij het rolletje snoer nu ook elke keer door de bovenste lus ( de 7 draden ) gehaald moet worden en om de haak van het gewicht gehaald moet worden zodat daartussen 5 draden ontstaan. Dit is de tweede verjonging.
Haal nu het bovenste gewicht weg en gebruik dit voor de laatste trap. Het tweede gewicht blijft hangen.
Verleng de draad weer en hang het gewicht nu op de onderste ononderbroken ( doorgetrokken ) lijn.

Sla het snoer 1 ½ rond nu door de tweede lus ( de 5 draden ) en om de haak van het gewicht zodat er 3 draden ontstaan.
Maak aan het einde van de naar beneden hangende draad een lus met een 8 knoopje, knip het restant weer weg.

Kien het zo uit dat de onderste lus ongeveer op de onderste lijn uitkomt en hang de lus ook in het gewicht.
Terwijl de streng nog in de bovenste haak hangt haal je nu het middelste gewicht weg en neem de loshangende streng tussen duim en wijsvinger. Laat de vingers even over de streng glijden en voel of alles glad is op de “verjongingspunten”.
Draai vervolgens ( twist ) de streng net zo lang op, steeds naar rechts of links draaien door aan het lood te draaien, tot hij de eerste onderste stippellijn heeft bereikt. Van belang is wel dat de beide strengen in dezelfde richting zijn getwist. Dus beiden naar rechts of beiden naar links.
Hang nu de eerste streng tijdelijk achter de spijker P. Let wel op dat hij niet terug gaat draaien.

Herhaal deze procedure nog een keer met de tweede streng met dien verstande dat de gewichten nu niet op de bovenste stippellijnen 1 moet komen te hangen maar op de stippellijnen 2. Dit omdat als beiden strengen zo direct in elkaar twijnen de verjongingspunten niet tegen elkaar komen en het geheel nog meer in elkaar overgaat, nog mooier “verjongd”.

Maak ook aan het eind van de tweede streng weer een lus op de onderste lijn zodat beiden strengen even lang worden en haak het gewicht ook nu weer in de onderste lus.
Hierna de tweede streng opdraaien tot de onderste stippellijn zodat beide strengen even lang worden.
Neem nu de eerste streng van de spijker P en haak de beide strengen aan een gewicht. Ik doe dit met behulp van een dubbingnaald waarbij ik bij een van de strengen de lus iets help te vergroten waardoor het overbrengen op de haak makkelijker gaat.

Laat de nu ingehaakte strengen los en door het gewicht zullen de beide strengen gaan tollen en in elkaar gaan twijnen tot een streng, de uiteindelijke leader.
Als het geheel is uitgedraaid, doe dan een druppeltje secondelijm op de bovenste 2 centimeter van de leader om de lus te fixeren. 

Let er wel op dat dan de lus even heen en weer moet worden gehaald tot de lijm droog is om de leader niet aan de haak te plakken.
Fixeer op dezelfde wijze ook het onderste oogje van de leader.

Haal nu het gewicht uit het onderste oog en laat het geheel los.
Het zal nu wat gaan kringelen, laat dit gebeuren.

Strijk vervolgens de leader tussen duim en wijsvinger glad en haak het onderste gewicht weer in.
Neem nu de föhn en zet de temperatuur op handwarm ongeveer, 40 graden.
Ga vervolgens met de föhn over de gehele lengte langs de hangende leader. Door de warmte zal de leader gaan strekken en het geheugen zal verdwijnen.
Knoop nu aan de onderzijde van de leader 30 cm nylon van 20/00 en aan die onderzijde eventueel een klein ringetje waaraan de tip kan worden geknoopt.

Het lijkt mogelijk wat ingewikkeld.. maar na wat oefening maak je er zo 3 per uur!