snoekstreamer gebonden op 16 december 2021

Wat hebben wij nodig om de streamer te binden?..

  • Haak: Patridge Universal Predator # 4/0
  • Binddraad: stevig binddraad, wit of zwart bv GSP.
  • Toefje dun glitterdraad.
  • Voor de body: bodyhair, zie foto, of ander soortgelijk.
  • Secondelijm voor de wikkelingen.
  • 3D ogen 10mm.
  • Rood binddraad voor de afwerking van het kopje.
  • Epoxy voor het verlijmen van de ogen en het rode kopje, met het bijbehorende lampje.
We gaan de streamer binden....

We zetten de haak in de vice en wikkelen het binddraad op de haaksteel en parkeren de draad op de haaksteel boven de punt van de haak.





Dan nemen we een klein plukje ( groen ) bodyhair en binden dit boven op de haaksteel stevig vast.
We laten 3/4 van het bosje naar voren en laten 1/4 naar achteren uitsteken.


Op deze wijze binden we steeds kleine plukje bodyhair in om de haaksteel te vullen.
Van belang is dat het echt kleine plukjes zijn zodat de streamer niet te dik wordt.

Als we het plukje stevig hebben vastgebonden met ongeveer 6 a 7 wikkelingen, brengen we een drupje lijm aan op de wikkelingen en slaan het naar voren uitstekende deel ook naar achteren en binden dit over de wikkelingen stevig vast.
Hierna draaien wij de haak een kwartslag zodat de haakbocht plat ligt.

Vervolgens sorteren we een plukje oranje bodyhair en binden dit op de zijkant van de haaksteel in bovenop de wikkelingen van het reeds ingebonden groene plukje. Weer 3/4 naar voren laten uitsteken en 1/4 naar achteren.
Weer een drupje lijm op de wikkelingen en vervolgens de 3/4 naar achteren slaan en het geheel stevig vastbinden.



Nu draaien wij de haaksteel een halve slag en binden weer een oranje plukje op dezelfde wijze in als het voorgaande plukje.

Als we nu de haak weer recht draaien hebben wij een groen plukje met aan weerszijde een oranje plukje ingebonden.

Vervolgens binden we een naar achteren uitstekend toefje glitterdraad op de wikkelingen en zekeren dit met een klein drupje lijm.

Nu draaien we de haak zo dat de haakbocht omhoog staat. 
Vervolgens sorteren we een plukje wit of zilverkleurig bodyhair en knippen dit doormidden. De punten van het bosje verschuiven we iets zodat we een natuurlijk verloop van de uiteinden krijgen.


We binden het witte plukje in het midden op de onderzijde van de omgedraaide haaksteel in net voor de reeds ingebonden plukjes.
Op deze wijze bekleden we de gehele haaksteel in de richting van het haakoog.




In het midden van de pluk wit op de wikkelingen weer een drupje lijm en de andere helft weer naar achteren slaan en het geheel stevig vastbinden.

We draaien vervolgens de haaksteel weer om met de punt naar beneden en sorteren weer een plukje groen bodyhair. Weer met 3/4 naar voren en 1/4 naar achteren inbinden voor het witte ingebonden plukje. Op de wikkelingen weer een drupje en het geheel op de haaksteel naar achteren stevig vastbinden:


We zien nu dat de haaksteek al aardig gevuld wordt.



Naar gelang de lengte van de haaksteel blijven we om en om dunne plukjes vastbinden.

Als we bijna bij het haakoog zijn draaien we de haakpunt weer naar boven en binden een klein toefje rode zonkerhaar of rode poolvos aan de onderzijde tegen het plukje wit op de haaksteel. Dit zorgt voor een mooi rood doorschijnend vlakje dat de kieuwen van het visje symboliseren.

Tegen het rood binden we nog een dun plukje wit in, op dezelfde wijze als het voorgaande witte plukje met een drupje lijm.



Als laatste draaien we de haak weer om en binden bovenop de haaksteel nog een groen plukje bodyhair in, daarbij goed blijven letten op de verhouding van het lijfje.


Als laatste binden we de streamer af en zetten nog even rood binddraad op om een mooi rood kopje te binden wat we later afwerken met een drupje epoxy.


Nu bepalen we de plaats van de 3D ogen.
De haak staat nog in de vice. Met een dubbingnaald prikken we door het lijfje waar de ogen moeten komen en bij dat prikken brengen we wat aangemaakte Z-Poxy door het lijfje. Dit zorgt na uitharding voor een verbinding tussen de ogen.

Op de achterzijde, de plakzijde, van het oogje brengen we een drup Z-Poxy aan en plakken het oogje aan weerskanten van de kop.
Z-Poxy hard na enkele minuten zelf uit zodat er een harde verbinding ontstaat door de kop tussen de oogjes:


Vervolgens halen we een kam door de streamer waardoor alle kleuren in elkaar gaan doorlopen en er wat fatsoen in de body komt. Nu nemen we de streamer uit de vice en knippen de streamer voorzichtig in model.

We kunnen vervolgens met een watervaste viltstift wat strepen op de body trekken zodat de streamer een baarsachtige uitstraling krijgt.


Van snoek is bekend dat hij dol is op baars....!

Tot op de bindavond van 16 december waar we deze streamer gezamenlijk gaan binden!