Bindpatroon Daddy Longlegs, gebonden november 2020

Hallo leden vliegbinders,

Voor de komende bindavond van donderdag 12 november 2020, staat een najaarskiller op het programma en wel de Daddy Longlegs, de Langpootmug.

De vlieg lijkt moeilijk te binden met z’n lange pootjes, de externe body en de vleugeltjes maar stap voor stap is het ook voor de beginner goed te doen. Een uitdaging dus!

Wat hebben we nodig om de Daddy Longlegs ( DL ) te binden?..
  • Een niet te dunne naald ongeveer 5 cm lang.
  • Dun zwart binddraad.
  • Haak: TMC 900 bl. #12.
  • Dun hertenharen fibers minimaal 3 a 4 cm lang.
  • Fazantenstaart fibers bruin of zwarte/bruine dunne flexibele borstelharen voor de pootjes. ( 6 stuks ) de fibers zijn het beste te knopen met behulp van een pincet.
  • Pootjes gaan we op de bindavond knopen.
  • Omdat de fibers uit de fazantenstaart nogal kwetsbaar zijn, gaat mijn voorkeur uit naar de borstelharen. Ik neem deze mee naar de komende bindavond. Bekijk zelf wat je voorkeur heeft. De pootjes op de foto’s zijn van borstelhaar.
  • Veerpuntjes voor de vleugels. Mooiste veertjes zijn de Blue Dun kleur. Ik gebruik Grizzlypuntjes.
  • Hackleveertje voor het lijfje, eveneens Grizzly. Let op de haakmaat # 12.
  • Om de hertenharen mooi om de naald te positioneren is het handig het buisje van een balpen te gebruiken. Zie foto 5 met het blauwe hulpstukje.

We gaan aan de slag om de DL te binden...

We zetten de naald in de vice en zetten kort na de punt de draad op de naald.
Vervolgens selecteren we een bosje hertenhaar en kloppen de punten gelijk.
We binden de puntjes hertenhaar in op de naald en brengen het binddraad zo dicht mogelijk naar de punt van de naald:









Met gebruikmaking van het deeltje van de balpen ( hulpstukje ) drukken we het bosje haar over de naald naar achteren waarbij we proberen de haren rondom te verdelen:



Met het binddraad binden we vervolgens mooie segmentjes van 2 mm, steeds opschuivend naar achteren tot we 6 segmentjes hebben gebonden. 



Hierna het lijfje bij het laatste segmentje afbinden en voorzichtig van de naald schuiven:






Vervolgens zetten we de haak in de vice en zetten het binddraad op de haak.
We nemen het lijfje en binden dit aan het eind van de haaksteel boven de haakbocht op de haak en laten de ruimte tussen het haakoog en het lijfje vrij. Hierna de restanten van het hertenhaar wegknippen:






Vervolgens gaan we de 6 pootjes knopen. Dit is het beste te doen met behulp van een pincet. Op de bindavond doen we dat gezamenlijk. We binden de eerste 2 pootjes schuin naar achteren tegen de aanzet van het lijfje in:





Vervolgens binden we het hackleveertje net na de achterpootjes in:


Hierna binden we met een kleine tussenruimte weer 2 pootjes schuin naar achteren in:


Dan binden we de voorpootjes schuin naar voren in waarbij we een ruimte van 2 mm vrij laten tussen het haakoog en de binding van de pootjes. Dit is nodig om de hackleveer en daarbij de gehele vlieg af te binden:




Vervolgens wikkelen we het hackleveertje tussen de middelste en de voorste pootjes naar voren en binden de veer met iets ruimte voor het haakoog af:


Hierna selecteren we 2 vleugelspuntjes voor de vleugeltjes en binden die tussen het haakoog bij de ingebonden voorpootjes schuin naar achteren in:






Hierna kunnen we de DL met een mooi zwart kopje afbinden.
Van belang bij het binden van deze vlieg zijn de verhoudingen. Let er op dat we steeds een beetje ruimte houden voor de volgende blindstap zodat we aan het eind de vlieg netjes kunnen afbinden:


Al met al een najaars- wintervlieg met een aantal heel leuke bindtechnieken die heel goed voor o.a. de forel op de forellenput het verschil kan maken.

Wij zien elkaar op de komende bindavond van 12 november 2020, bind ze!

Vriendelijk groet Ad Werdekker.