Bindpatroon Tsjechnimf gebonden oktober 2020

Hallo leden vliegbinders,

Op de bindavond van donderdag 15 oktober 2020, gaan we een Tsjechnimf binden.
Hieronder het bindpatroon en de bijbehorende foto’s van de Tsjechnimf.

Wat hebben we nodig om de nimf te binden:
  • Zwart binddraad.
  • Haak: Gamagatsu C12 FB # 10.
  • Stuk nylon visdraad ongeveer 20/00 voor de ribbing.
  • Witte Antron voor het staartje.
  • Dun looddraad.
  • Bodyflex bv. Orvis Scud Shellback, ( rugschildje ) kan ook van een stripje plastic.
  • Olivegroene dubbing voor het lijfje.
  • ruige zwarte dubbing bv. Seals fur, voor het kopje.
  • Drupje UV finish voor het kopje.

We zetten de haak in de vice en wikkelen van voor naar achteren het looddraad op de haaksteel. In het midden van de haaksteel nog een laagje looddraad, zie foto 1:



Hierna zetten we het zwarte binddraad op en wikkelen de draad heen en weer over het looddraad zodat het lijfje wat vloeiend verloopt.

Vervolgens brengen we het binddraad diep in de haakbocht en binden het nylon visdraad in voor de ribbing. Op dezelfde plek binden we een klein strengetje witte Antron in voor het staartje en daarop een stripje flexybody. Let op, de Antron onder de flexybody binden :









De binddraad die nog steeds diep in de haakbocht hangt voorzien we nu van de groene dubbing wat we van achteren naar voren over het looddraad wikkelen:







Een paar mm voor het haakoog wisselen we van dubbing en zetten ruige zwarte dubbing bv. Sealfur op de binddraad. Hiermee dubben we het lijfje tot het haakoog af.









Vervolgens trekken we de flexybody van achter naar voor over de dubbing en wikkelen met het nylon visdraad de ribbing en zetten de flexybody daarmee achter het haakoog vast.







Om het zwarte kopje van de nimf extra te markeren maken we met een zwarte viltstift op de plaats waar de zwarte dubbing begint de flexybody zwart. Door dat stukje in te kleuren met zwart, krijgt de nimf een mooie zwarte kop.

We knippen het witte staartje op maat en plukken met een dubbingnaald de ruige zwarte dubbing onder het kopje uit om hiermee wat pootjes te suggereren.

Met een klein drupje UV finish en het laser lampje kunnen we het zwarte kopje mooi glanzend afwerken.




Tot op de bindavond van donderdag 15 oktober 2020!