De Perdigonnimf gebonden op 11 nov 2021

Ik heb gemerkt dat de Spaanse nimf oftewel de Perdigonnimf bij ons een niet al te bekende nimf is.

Dit is niet terecht want het is een killer die het verschil kan maken!
De Perdigonnimf is ook een nimf die uitermate geschikt is om mee te Czechnimfen.

Toen wij met de Kyllburg-groep in augustus in Duitsland waren ( wat was het gezellig ) had ik welgeteld één Perdigonnimf in mijn vliegen doos, later bleek veel te weinig.
Ik stond aan een aardig poeltje/uitgesleten stroompje en besloot de nimf samen met een dropper aan de leader, in te zetten. Nu zijn er natuurlijk veel meer nimfen die kunnen scoren, maar ik dacht ik probeer deze eens.

Geloof het of niet bij de eerste worp werd de Perdigonnimf nimf direct gegrepen en ik landde een aardige forel!
De volgende worp was direct weer raak. Zo ving ik worp na worp een aantal leuke forellen tot ik de nimf aan een obstakel onder water verspeelde. Jammer maar helaas.

Gelukkig was de genoemde nimf niet de enige inzetbare nimf dus knoopte ik een andere nimf aan de leader, maar het gaf wel te denken.
Thuisgekomen ben ik bij gelegenheid weer een paar Perdigonnimfen gaan binden want een tekort zal mij niet weer overkomen en het is een heel aardige nimf om te binden.

Er wordt eigenlijk nooit over de Perdigonnimf gesproken. Het is goed om deze nimf eens onder de aandacht te brengen en zeker de moeite waard er een paar van in je doos te hebben.
De nimf waar ik de forellen aan ving wil ik jullie niet onthouden en gaan wij op de komende bindavond van 11 november gezamenlijk binden.

Wat hebben wij nodig om de Perdigonnimf te gaan binden?
  • Haak: TMC 403BLJ # 14. ( op de foto staat haakmaat 16, dat kan ook maar dan ook de tungstenkraal een maatje kleiner. )
  • Messing Slotted tungsten kraal 3mm.
  • Straart: 4 fibers van de Coq de Leon veer.
  • Binddraad: zwart en fluo hot orange.
  • Ribbing: fijn glitterdraad.
  • Afwerking lijfje: epoxy.
  • Eventueel een kopje aanstippen ( spot ) met een zwarte viltstift en weer afwerken met een drupje epoxy.



We gaan binden...
Allereerst zetter we de haak met de kraal in de vice. Vervolgens zetten wij de oranje binddraad op en binden die naar de haakbocht:




Boven de haakbocht binden wij 4 fibers uit de Coq de Leon veer in er op lettend dat de verhouding van de lengte van de fibers overeen komen met de lengte van de haaksteel:



Hierna binden wij met de oranje draad een klein kontje aan het eind van de haaksteel, een blikvangertje.
Vervolgens winden we de oranje draad naar de kraal en binden hem af en knippen hem los.

 
Hierna zetten wij de zwarte binddraad op en winden die naar de haakbocht. Halverwege binden wij het fijne glitterdraad in en wikkelen het zwarte binddraad met het glitterdraad tegen het oranje kontje:


Vervolgens wikkelen we met de zwarte draad een klein taps lijfje vanaf de staart naar de kraal. Een kegeltje die zeker niet breder wordt dan de kraal.

Vervolgens binden we de zwarte draad af en zetten we nog even de oranje draad achter de kraal op en wikkelen net achter de kraal met een paar windingen een smal kraagje oranje wat eveneens een blikvangertje is:



Hierna winden we van het glitterdraadje tegen de draad in een mooie ribbing van achter naar voren.
Ook het glitterdraad binden wij af en knippen de oranje draad en glitterdraad los:


Als laatste kunnen we met een zwarte filtstift nog een spot zetten boven op de kraal, ook als blikvanger. Sommige zien daarin een aanzet van de vleugels.
Met een paar heel kleine druppeltjes epoxy werken we het lijfje mooi glad af en harden het uit met het blauwe epoxylampje:



Tot op de bindavond van donderdag 11 november 2021!

Bind ze en vriendelijke groet Ad Werdekker, tot dan.