De Kyll

31 mei, De Kyll Duitsland

Ja, eigenlijk is het gekkenwerk. Was ik de vorige week al een keer naar Duitsland gereden om een dagje te vissen met Richard en Co, ging ik een week later gewoon weer even een dagje heen en weer. Richard en ik zaten al weer vroeg in de auto. 1e pinksterdag. Het was rustig op de weg en binnen no time kwamen we aan in de Eifel. Even de vergunning afhalen en toen meteen door naar het water.

Meivliegen waren er genoeg


Vissen is een rare hobby
En vooral vissen op stromend water. Naast dat het een verslavende werking heeft, hebben ook de onverwachte momenten een enorme aantrekkingskracht. Achter iedere steen of in iedere stroomnaad kan vis staan, groot of klein. Azen ze droog of gaan we op de nimf?
Toen Richard en ik bij het water kwamen zagen we dat het helder was. Een hele verbetering ten opzichte van de week er voor. Toen was de rivier meer gekleurd door de regenval, maar nu was het helemaal geweldig.

De Eifel is heel mooi
We besloten stroomopwaarts te vissen en we begonnen op een veelbelovende plaats. Wat is het toch een prachtige rivier de Kyll. En iedere keer als ik in de Eifel kom krijgt een gevoel van vrijheid en geluk de overhand. En soms zie je dit ook terug in de resultaten. We vingen direct bruine forellen. Richard begon op een erg mooie plaats met een brede stroomnaad vlak bij een brug. Samen schoven we voorzichtig op naar boven. Ik had besloten om Czech style te gaan vissen. Met een lange hengel en met de vlieg relatief kort onder de top.


Mooie gezonde forel kun je er vangen


Vismaat Richard aan het drillen

Het resultaat


De Kyll, een mooie rivier

Rijk insectenleven
We waren erg onder de indruk van het insectenleven. Naar mate het warmer werd kwamen er steeds meer insecten uit. Kleine zwarte sedges, bruine en grijze eendagsvliegen en meivliegen. Voor al de meivliegen zijn schitterende insecten en zeer geliefd door de forellen en vlagzalmen. We zagen zelfs een forel uit het water springen om een meivlieg die een halve meter boven het water vloog te grijpen! Op de minder hard stromende plaatsten zag je de meivliegen vanuit het niets uit het water opstijgen. En regelmatig kwam het nimfhuidje voorbij drijven. Indrukwekkend mooi. De kleurvariatie liep van groen naar geel. Zo veel meivliegen bij elkaar hadden we nog niet eerder gezien op de Kyll.

Wel mooie vissen
Richard ving met regelmaat mooie vissen op de normale manier en hij had al aardig wat vissen gehaakt. Mooie bruine forellen en een paar vlagzalmen. Ik ving ook een regenboog en ook al weet ik dat deze niet meer thuis horen op de Duitse rivieren geniet ik er altijd van. De vis is sterk en snel. Niet veel later ving ik ook een vlagzalm. Dit was meteen mijn laatste van de dag.

Czech style
Een hele tijd gingen onze vangsten gelijk op. We vingen beide onze vissen en bevisten om de beurt een nieuw gedeelte van de rivier. Maar op een gegeven moment begon ik qua aantallen wat uit te lopen. En het viel op dat ik ook op de langzame en diepere stromen wel vis haakte en Richard wat minder. Deze trend zette zich verder door gedurende de hele dag. En aan het eind van de dag konden we de conclusie trekken dat vissen volgens de Czech style relatief meer vis had oplevert dan de traditionele manier van vliegvissen.

Voer voor discussies?
De manier van vissen blijft wel voer voor discussies, maar ik wilde me verder ontwikkelen en bekwamen in deze techniek. Mede ingegeven door mijn deelname aan internationale wedstrijden, waar je niet meer om deze manier van vissen heen kunt. En gezien de resultaten was dit aardig gelukt.
Na deze inspannende en visrijke dag besloten Richard en ik nog een pizza te gaan eten in Gerolstein. We besloten deze fantastische dag met een lekkere autorit terug naar Utrecht.

Volgende week weer?

Bram