Wipers?

Wipers ja. We zijn allemaal wel bekend met forellenputten waar we regenboog- en , in sommige gevallen, beekforellen op allerlei manieren kunnen belagen maar je kan nu ook op wipers vissen.

Wat is een wiper?
Een wiper is een kruising (ook wel hybride genoemd) en wel tussen een stripedbass en een white bass, baarssoorten die normaal gesproken in Amerika voorkomen met de reputatie sterke vechters te zijn.
Er waren wat meldingen op diverse websites van deze net geopende put-and-take put en samen met Mike Oldhoff besloten we dat we wel eens wilden meemaken wat deze vissen deden aan de vliegenhengel. Dat betekende dat er wel even 122 km gereden moest worden naar Wild  (BIjzondervissen) in Reutum (bij Borne) maar gezien de reputatie van stripedbass, ook wel stripers genoemd, leek ons dat wel de moeite waard.
Wild bestaat uit 4 putten in een boomrijke , “vliegetende”, omgeving die worden gevoed door een aftakking van een beekje dat na de vierde put zijn weg weer vervolgd. De gloednieuwe entree is modern maar toch warm en de eigenaren erg vriendelijk.
Twee putten bevatten forel die op de meeste gebruikelijke manier gevangen kunnen en meegenomen moeten worden. De 3e put bevat de wipers, is alleen voor vliegvissers en is strikt catch-and-release en de 4e put bevat 2 soorten steur en meerval.
Werpen was beperkt tot de dammen tussen de putten aan de zijkanten staan de bomen behoorlijk dicht op het water.

Mike wilde kennelijk graag met een hengel van mij vissen want bij het optuigen kwam hij erachter dat zijn hengels in Utrecht waren gebleven...
Op de site van Peter Elberse hadden we gelezen dat hij ze ving aan boobies, blobs en buggers gevist aan een zinklijn en Mike begon dan ook op deze manier en al vrij snel volgde de eerste, veelbelovende aanbeten.

 

Ik probeerde het met een streamer aan een intermediatelijn maar dat leverde niets op dus schakelde ik ook over op de zinklijn en de boobies en blobs.
De wipers maakten hun reputatie meer dan waar, wat een vechters! en de aantallen waren ook niet mis, ik wist er zo’n kleine twintig te landen en Mike ruim veertig! Om het geheel nog mooier te maken ving Mike ook nog 2 meervallen (eentje aan een app)

 en haakte ik een enorme steur! weliswaar vals maar toch nog een hele klus om deze aan een vijfje te bedwingen...

Het was zeker een prettige kennismaking met de wiper maar niet een put waar ik persoonlijk snel weer naar toe zal gaan want ik ben niet zo’n fan van deze toch niet zo natuurlijke putten.


Ted Maree